تاریخ آخرین بروز رسانی اطلاعات راه های تشخیص ایدز : دی ماه 1403
یکی از سوالات پرتکرار در زمینه ایدز این است که راه های تشخیص ایدز کدام ها هستند؟ اصولا آیا می شود بدون انجام تست های گران و زمانبر متوجه این بیماری شد؟ در این متن به این سوالات پاسخ داده و به شما آموزش می دهیم که چگونه بدون آزمایش متوجه شویم که به این بیماری مبتلا هستیم یا خیر . مرکز تخصصی مشاوره پیش از ازدواج، مشاور کده.
فهرست مطالب
راه های تشخیص ایدز بدون آزمایش
راه های تشخیص ایدز بدون انجام آزمایش اگر چه امکان پذیر است اما پروسه ای آسانی نیست. ضمن اینکه راه های تشخیص اچ آی وی بدون آزمایش نمی تواند به پاسخ های قطعی و دقیق ختم شود. اگر به دنبال تشخیص قاطع و دقیق هستید، باید آزمایش های تشخیصی را پشت سر بگذرانید. این تست ها دارای دقت بالایی بوده و با قطعیت ثابت می کنند که فرد دچار بیماری ایدز شده است یا خیر.
با این همه اگر فردی که رابطه پر خطر داشته است یا با افرادی سر و کار دارد که ایدز آنها محرز شده است، می توانند با مراجعه به پزشک در این زمینه اطلاعاتی بدست آورند.
تشخیص بالینی ایدز بدون تست، هر چند که به پاسخی دقیق ختم نمی شود اما پزشکان می توانند از روی نشانه های بالینی به حدسیاتی دست پیدا کنند. از جمله شیوه های تشخیص بالینی بدون تست عبارت هستند از:
- معاینه فیزیکی؛
- مصاحبه بالینی؛
- بررسی سوابق پزشکی؛
- سنجش خطر ابتلا به ایدز .
پزشک معالج می تواند با معاینه دقیق فیزیکی بدن و برخی نقاط مانند بررسی غدد لنفاوی به این موضوع پی ببرد که آیا بدن مورد حمله ویروس اچ آی وی قرار گرفته است یا خیر. برخی نشانه ها وجود دارند که کمک می کند تا پزشک به وجود بیماری ایدز مشکوک شود. بثورات پوستی، تورم غدد لنفاوی، وجود زخم در دهان و اندام های جنسی از این دست موارد هستند.
یکی دیگر از راه های تشخیص ایدز، مصاحبه بالینی است. در این شیوه پزشک پرسش هایی مطرح می کند که درباره سابقه جنسی و روابطی می باشد که فرد در روزها و ماه های گذشته داشته است. همچنین پزشک درباره استعمال مواد مخدر نیز از فرد متقاضی سوالاتی جویا می شود. بررسی سابقه عفونت های قبلی نیز می تواند موضوعی مهم برای کمک به تشخیص باشد.
بررسی سوابق پزشکی و داشتن اطلاعاتی در زمینه داشتن یا نداشتن بیماری های مزمن، ابتلا به عفونت های سخت و تکرار شونده نیز فرایند تشخیص بدون آزمایش را هموار می کند. یکی دیگر از سوالاتی که پزشک می تواند از فرد متقاضی بپرسد، تعداد شرکای جنسی است.
اینکه در روابط آمیزشی خود از کاندوم استفاده می کرده است یا خیر نیز در ارزیابی ریسک ابتلا موثر می باشند. چنانچه فردی از مواد افیونی تزریقی استفاده کند، احتمال آلوده شدن او به ایدز توسط سرنگ های غیر بهداشتی بسیار می شود. بنابراین پزشک می تواند در این رابطه نیز از فرد متقاضی سوالاتی جویا شود.
آیا در ازمایش خون معمولی ایدز مشخص می شود؟
یکی از سوالات پرتکراری که در زمینه ایدز مطرح می شود این است که آیا در آزمایش خون معمولی ایدز مشخص می شود؟ قبل از بررسی این سوال خوب است بدانیم، در آزمایش خون تعداد گلبول های سفید، قرمز، پلاکت ها و غیره مورد پایش قرار می گیرند.
با شمارش تعداد گلبول های سفید که سلول های ایمنی هستند می توان به این موضوع پی برد که آیا اچ آی وی توانسته است سیستم ایمنی را مورد هدف قرار دهد یا خیر. شمارش گلبول های قرمز و ارزیابی وضعیت آنها می تواند به پزشکان کمک کند که آیا فرد نمونه دهنده خون به این بیماری مبتلا بوده است؟
همانطور که می دانید، گلبول های قرمز وظیفه منتقل کردن اکسیژن را در خون به عهده دارند. چنانچه فردی از داروهای درمان ایدز استفاده کرده باشد، این مسئله می تواند روی وضعیت گلبول های قرمز او تاثیراتی بگذارد که قابل مشاهده هستند. به عنوان مثال، فردی که از داروی های ایدز کمک می گیرد به مرور زمان تعداد گلبول های قرمز او کاهش پیدا می کند. کم خونی از عوارض جانبی مصرف داروهایی است که برای درمان ایدز تجویز می شود.
مطلب مفید دیگر: ایدز + آیا این بیماری درمان دارد و اینکه چگونه منتقل میشود؟
شمارش تعداد پلاکت های خون نیز کمک می کند تا پزشکان درباره وضعیت سلامت فرد نمونه دهنده اطلاعاتی به دست آورند. گفتنی است، پلاکت خون در انعقاد خون نقش مهمی برعهده دارد. داروهایی که برای درمان ایدز تجویز می شوند، روی پلاکت ها تاثیراتی می گذارد که قابل رصد کردن می باشد. از همین رو، افرادی که به بیماری ایدز مبتلا هستند گاه با خونریزی های ناخواسته مواجه شده یا در بدنشان آثار کبودی دیدی می شود که توجیه پذیر نیست.
علائم ایدز بعد از چند روز مشخص می شود؟
از زمانی که ویروس اچ آی وی وارد بدن می شود تا زمانی که بیماری ایدز در بدن شدت می گیرد، سه مرحله باید طی شود. مرحله اول یا حاد، اغلب در روزها و هفته های اولیه فرد نشانه هایی چون سرماخوردگی یا آنفولانزا را تجربه می کند. در مرحله دوم که مزمن نام دارد، نشانه های سرماخوردگی از بین می رود و عفونت ایجاد شده در بدن مزمن می شود.
در این مرحله شخص ممکن است هیچ نشانه ای از بیماری ایدز نداشته باشد حتی نشانه سرماخوردگی نیز در او وجود ندارد اما در عین حال دچار کاهش وزن شده و احساس خستگی خواهد کرد. این احساس خستگی و لاغر شدن ممکن است هیچ توجیهی نداشته باشد. تب نیز از دیگر نشانه های این مرحله است. این مرحله می تواند در هر وقتی بعد از مرحله اول اتفاق بیفتد و الزاما پس از آن نخواهد بود.
در مرحله سوم اگر فرد نسبت به این بیماری بی تفاوت باشد و درمان را شروع نکرده باشد، بیماری ایدز در بدن شکل می گیرد. در این فاز عفونت توسعه پیدا کرده و قادر است از مرحله مزمن به مرحله ایدز ورود پیدا کند. مرحله ایدز بر مبنای میزان نوعی گلبول سفید که در خون دیده می شود، قابل تشخیص می باشد. زمان مشخص شدن این نشانه ها هیچ وقت بلافاصله پس از آلوده شدن به این ویروس نیست.
اغلب نخستین نشانه ها نزدیک دو تا چهار هفته بعد از لانه گزینی شخص در معرض ویروس اتفاق می افتد. سپس با وجود ویروس اچ آی وی که در بدن حضور دارد، ممکن است علائم این بیماری برای ده روز یا بیشتر ظاهر نشود. تنها هنگامی نشانه ها ظاهر می شوند که تخریب سلول های ایمنی در بدن رو به افزونی گذاشته باشد.
مطلب مفید دیگر: بیماری مقاربتی + علائم بیماری های آمیزشی در مردان و زنان
مناسب ترین زمان آزمایش ایدز چه موقع است ؟
مناسب ترین زمان آزمایش که میتوان از طریق آن به تشخیص ایدز دست یافت، زمانی است که تعداد آنتی ژنهای سطحی ویروس به سطح وسیعی رسیده باشند. بالا رفتن تعداد آنتی ژن ها و آنتی بادی های ویروس نیاز به گذشت زمان داشته و به سرعت قابل انجام نیست.
به بازه زمانی که می توان تعداد آنتی ژن ها و آنتی بادی ها را شمرد، دوره پنجره یا اچ آی وی می گویند. این محدوده بین انواع آزمایش های تشخیصی ایدز با هم فرق دارند. در مجموع، تست هایی که قادر به شناسایی خود ویروس هستند، با آزمایش هایی که فقط پاسخ سیستم ایمنی بدن را پس از ورود ویروس ارزیابی می کند، دارای بازه کمتری است.
لذا پیش از اتمام دوره پنجره آزمایشی صورت بگیرد، این احتمال وجود دارد که بیماری مشخص نشود. به بیانی دیگر، بهترین وقت برای انجام آزمایش هجده تا چهل و پنج روز پس از اولین رابطه پر خطر یا استفاده از سوزن های مشترک، تزریق خون و …. است . چنانچه فردی مطمئن باشد که از طریقی مشخص به ویروس اچ آی وی آلوده شده است می تواند پس از نود روز کاملا مطمئن شود که آیا به این بیماری مبتلا است یا خیر.
راه های تشخیص ایدز در خانه
یکی از از راه های تشخیص ایدز در خانه است. اگر به تازگی رابطه محافظت نشده داشتهاید، در خانه میتوانید از کیت تست استفاده کنید. این کیت های آزمایش به سرعت نشان می دهند که آیا به اچ آی وی مبتلا شده اید یا خیر. این تست های خانگی نوعی تست آنتی بادی است که در ظرف بیست دقیقه پاسخ تست را به شما نشان خواهند داد.
این تست ها از داروخانه ها قابل خریداری هستند. انجام این تست ها در کلینیک ها و مراکز بهداشت نیز انجام می شود.
برای خودآزمایی اچ آی وی بهتر است پیش از آغاز دستورالعمل های استفاده از این کیت را بخوانید. از سواپی که درون بسته است برای جمع آوری مایع دهانی کمک بگیرید. بعد نمونه را درون کیت گذاشته و به مدت زمان بیست دقیقه منتظر بمانید. پس از بیست دقیقه پاسخ مشخص می شود.
در پایان در مورد راه های تشخیص ایدز بدانید که…
در این متن به بررسی راه های تشخیص ایدز پرداختیم. اگر می خواهید بدانید آیا بیماری ایدز از طریق آزمایش خون قابل تشخیص است. البته با قاطعیت نمی توان در این باره نظر داد اما تا حدودی با آزمایش خون معمولی نیز می توان به این بیماری مشکوک شد.
یکی از مباحثی که در این متن به آن اشاره کردیم، کیت های سریع آزمایش اچ آی وی (HIV) بود. این بیماری دارای نشانه ها و علائمی است که اگر فرد آن را با یک پزشک حاذق در میان بگذارد میتواند بدون آزمایش به وجود این بیماری در بدنش پی ببرد. معاینات فیزیکی و مصاحبه با شخص از جمله راه هایی هستند که میتوان به این بیماری مشکوک شد.