مشاور روانشناسی

ذهن آگاه (mindfulness) + تاثیر تمرین ذهن آگاه در مدیریت استرس

ذهن آگاه + تاثیر تمرین ذهن آگاه در مدیریت استرس

تاریخ آخرین بروز رسانی اطلاعات ذهن آگاه : مهر ماه 1403

موضوع ذهن آگاه بسیار مهم است و به معنای حضور آگاهانه و تمرکز در لحظه حال است، بدون توجه به گذشته یا نگرانی درباره آینده. این مفهوم ریشه در فلسفه معاصر روانشناسی مثبت (Positive Psychology) دارد.

مرکز مشاوره پیش از طلاق مشاور کده.

با تمرین mindfulness، می‌توانید از آگاهی عمیق‌تری درباره تجربه‌هایتان و احساسات، افکار و حالات ذهنی خود بهره ‌برده و با کاهش پراکندگی ذهن، به صورت مستقیم با لحظه حاضر ارتباط برقرار کنید.

 روش‌های آموزش mindfulness شامل تمرین‌های تنفس، مدیتیشن، حرکات آرامش‌بخش مانند یوگا و تمرینات تمرکز مثل سنترینگ می‌شوند. ممکن است نیاز داشته باشید با راهنمایی یک مربی یا مشاور تخصصی در این حوزه شروع کنید تا بهترین روش‌ها را برای خودتان کشف کنید.

با توجه به فواید مایندفولنس برای سلامتی شما، توصیه می‌شود تا به طور منظم و همراه با تمرین‌های مربوطه به این مهارت بپردازید و برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتها با ما همراه باشید.

ذهن آگاه چیست؟

تعریف مرکز ذهن آگاه آکسفورد از mindfulness: “آگاهی که از طریق تمرکز آگاهانه بر زمان حال شکل می‌گیرد و با کنجکاوی متفکرانه و بی‌غرض همراه است. این آگاهی به ما کمک می‌کند تا بتوانید از گذشته جدا شده و در زمان حال زندگی کنیم.”

به طور ساده، mindfulness به معنای بودن آگاهانه در حال حاضر است، به معنای داشتن آگاهی از افکار، احساسات و اعمال خود. به عبارت دیگر، شما در هر لحظه به طور کامل با افکار، احساسات و اعمال خود همراه هستید و آنها را تجربه می‌کنید.

با تمرین mindfulness، شما فرصت می‌یابید به طور آگاهانه و بدون قضاوت، توجه خود را به افکار، احساسات، بدن و محیطتان جلب کنید. این به شما کمک می‌کند تا خودآگاهی بیشتری پیدا کنید، استرس و نگرانی را کاهش دهید. با تمرین mindfulness، شما فرصت می‌یابید به طور آگاهانه و بدون قضاوت، توجه خود را به افکار، احساسات، بدن و محیطتان جلب کنید.

در دنیای امروزی با تمامی محدودیت‌ها و تحرکات، تمرین mindfulness بسیار مفید است. ما به سبب گوشی‌های هوشمند، رسانه‌های اجتماعی، فشار کاری و روابط پیچیده، به حواس پرتی می‌افتیم. اما با تمرین mindfulness، می‌توانید به آرامش و استقرار ذهن برسید و توانایی حضور کامل در لحظه رو پیدا کنید.

تمرینات موثر mindfulness

تمرینات موثر mindfulness

‎ تمرکز در طول مدیتیشن ممکن است چالش برانگیز باشد، زیرا ذهن ما به صورت طبیعت پرپیچ و خم است. در اینجا وظیفه روانشناس یا متخصص در راهنمایی و کمک به فرد یا افراد حاضر در مدیتیشن است تا بتوانند به لحظه حاضر تمرکز کنند.

قبول و پذیرش آگاهانه ذهنی

‎یکی از راه‌های موثر برای مقابله با پرپیچ و خم بودن ذهن، قبول و پذیرش آگاهانه ذهنی است بدون آنکه به آن قضاوت کنید. همچنین، ممکن است متخصص به فرد بگوید که قبل از بازگرداندن ذهن به لحظه حاضر، توجه کند که ذهنش به کجا رفته است. این کمک می‌کند تا فرد درک بهتری از حالت ذهنی خود پیدا کند و بازگشت به لحظه حاضر راحت‌تر شود.

دوام و استمرار

‎اگر تمرین مدیتیشن را به تنهایی انجام می‌دهید، می‌توانید از تایمر استفاده کنید. نیازی نیست مدیتیشن طولانی مدتی باشد. اگر تازه کار هستید، می‌توانید با یک دقیقه تلاش کنید. این ایده شروع کوچک، که تحقیقات نیز آن را تأیید کرده است، به شما در کاهش موانع شروع یک عادت جدید کمک می‌کند.

‎استمرار در مدیتیشن مهمترین عامل است. برای ایجاد عادت مدیتیشن، می‌توانید آن را به تدریج افزایش دهید و به مرور زمان به طولانی‌تر شدن جلسات مدیتیشن بپردازید. هرچه بیشتر این عمل را انجام دهید، تمرکز و تأثیرات مثبت آن بر روی ذهن و زندگی‌تان افزایش خواهد یافت.

مشاور کده

مدیتیشن ذهن آگاه

مدیتیشن ذهن آگاه در روانشناسی به معنای تمرکز ذهن بر زمان حال و تجربه‌های کنونی است. این نوع مدیتیشن معمولاً با تمرکز بر فرآیند تنفس در دسته‌بندی روش‌های مدیتیشن قرار می‌گیرد. این شیوه به شما کمک می‌کند تا به آگاهی از فرآیند تنفس بپردازید و تمرکز خود را بر روی زمان حال و تجربه فعلی قرار دهید. همچنین با کنجکاوی درباره احساسات مختلف، آن‌ها را کشف و بدون قضاوتی پذیرش کنید.

مدیتیشن می‌تواند کمک کننده باشد تا به حدی افکار خود را کنترل کنید. اگرچه شما نمی‌توانید به طور کامل افکارتان را کنترل کنید، اما می توانید برای آنها جهت مشخص کنید و با استفاده از مدیتیشن تا حدودی در کنترل افکارتان موفقیت بدست آورید. مدیتیشن روشی است که بهبود تمرکز شما و کنترل احساساتتان را تسهیل می‌کند.

مدیتیشن mindfulness ریشه‌هایی ژرفی دارد و به هزاران سال قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد. بودا روشی به نام ساتیپاتاهانا (Sati-patthana) را تعریف کرد که از اشکال باستانی مدیتیشن بر پایه تمرکز آگاهی محسوب می‌شود. این روش به عنوان یکی از نتایج مطالعه روش‌های قدیمی است.

مدیتیشن mindfulness روشی است که ریشه‌هایش به هزاران سال پیش بازمی‌گردد و در هر زمان انسان‌ها از آن استفاده می‌کنند تا با مراقبه آگاهی، فرآیندهای ذهنی خود را بهبود بخشند. این روش به شما کمک می‌کند با زندگی در حالت آگاهی و حضور کامل در لحظه‌ای که هستید، ارتباط برقرار کنید.

مدیتیشن ذهن آگاه شامل تمرین‌هایی است که شما را با توجه به تنفس، حس و وجدان خود و تجربه فعلی هدایت می‌کند. با تمرین مداوم، شما از طریق مدیتیشن mindfulness می‌توانید دانش فراگیری و تمرکز خود را بهبود بخشیده و نقشه کشی دقیق‌تری برای کنترل افکار و احساساتتان داشته باشید.

قدرت مدیتیشن mindfulness

از طریق مدیتیشن mindfulness، شما می‌توانید به آگاهی عمیق‌تر از خود، الآن و زندگی خود دست یابید. این روش به شما کمک می‌کند تا هنگام روبرو شدن با افکار منفی، استرس و اضطراب، به جای واکنش اتوماتیک، توانایی بهبود و تفکر معقولانه را تجربه کنید.

در نهایت، مدیتیشن mindfulness یک ابزار قدرتمند برای بهبود کیفیت زندگی و رشد شخصی است. با تمرین منظم، شما می‌توانید به تسلط بر کنترل افکارتان و احساساتتان دست یابید و زندگی را با آگاهی بیشتر، شادی و آرامش بیشتری تجربه کنید.

شما می‌توانید با تمرین و صبر، ذهن خود را به تمرکز و آگاهی در زمان حال آموزش دهید. مدیتیشن mindfulness عملکردی است که به شما اجازه می‌دهد به طور زیادی از روند افکار و خیالات، در لحظه حاضر دور بمانید و تمرکز خود را بر تجربه فعلی و آگاهی از تنفس متمرکز کنید.

مطلب مفید دیگر: اختلال شخصیت ضد اجتماعی

تمرین‌های مدیتیشن mindfulness شامل مراقبت از نفس، توجه به حس وجودی و نگرش به تجربه حاضر است. این تمرین‌ها برای آرامش ذهن و کاهش استرس بسیار مفید هستند. با تمرین مداوم، ذهن به تدریج آموزش می‌بیند که در نقطه فوکوس و بین افکار و خیالات حرکت کند و بتواند به طور آگاهانه با احساسات و تجربه‌ها برخورد کند.

حاکمیت بر ذهن و کنترل افکار و احساسات نیازمند صبر و تمرین است، و مدیتیشن ذهن آگاه یکی از ابزارهای موثر برای این منظور است. پس با روحیه پذیرش و تمرین منظم، می‌توانید ذهن خود را به سمت آگاهی و آرامش هدایت کنید.

مراقبه mindfulness به چه معنی است؟

مراقبه mindfulness به چه معنی است؟

شما می‌توانید به‌تنهایی مراقبت mindfulness را تمرین کنید. اما معلم یا راهنما همچنین می‌توانند در شروع کار به شما کمک کنند، به ویژه اگر برای دلایل خاصی قصد تمرین مدیتیشن را دارید. در ادامه، چند مرحله ساده برای شروع کار آمده است:

تعیین زمان مناسب

 زمانی را در نظر بگیرید که بتوانید به آرامش مراقبت کنید. می‌توانید مثلاً 30 دقیقه قبل از بلند شدن از خواب یا چند دقیقه قبل از خواب به طور مرتب وقتی را برای مدیتیشن تخصیص دهید. حداقل تلاش کنید هر روز زمانی را برای تمرین مدیتیشن اختصاص دهید و اگر نتوانستید، به خود سخت نگیرید و فردا دوباره امتحان کنید.

مطلب مفید دیگر: مشاوره طلاق

محیط آرام و راحت

 یک مکان آرام و راحت پیدا کنید. ممکن است روی صندلی یا روی زمین بنشینید، اما مطمئن شوید که سر، گردن و پشت به خوبی صاف هستند. همچنین، لباسی راحت و گشاد بپوشید تا حسابی راحت باشید و حواس شما پرت نشود. پیدا کردن مکانی آرام و راحت، قدم اول در مراقبه است.

تمرکز و توجه به تجربه حاضر

 تمرکز خود را بر تجربه حاضر متمرکز کنید. ممکن است از مراقبت به تنفستان شروع کنید، وقتی دم و بازدم می‌کنید  به تنفس خود توجه کنید. اجازه دهید هرگونه فکری که در ذهنتان به وجود آمده است رها شود و به طور آرام و آگاهانه به تنفس خود ادامه دهید.

صبور باشید

در مهمترین مرحله، صبور و بردبار باشید. مدیتیشن ذهن آگاه نیازمند تمرین است و نیاز دارد که به آرامش و آگاهی تدریجی برسید. ممکن است اولین بارها سخت باشد و به طور مداوم تفکرات و خیالات در ذهنتان جریان داشته باشد، اما با تمرین مداوم و پیگیری قدم به قدم، مهارت و تسلط بر مراقبه را به دست خواهید آورد.

احساسات و تجربه‌های خود را در طول مسیر بپذیرید و مراقبه را به یک تجربه شخصی تبدیل کنید. با قدرت و تمرکز، به تدریج می‌توانید به آرامش و آگاهی عمیق‌تر دست یابید.

می‌توانید یک تایمر با زنگ هشدار ملایم در نظر بگیرید. این به شما کمک می‌کند تا تمرکز روی مراقبه خود را حفظ کنید و زمان را از یاد نبرید، همچنین برای جلوگیری از پرت شدن حواس به دلایل دیگر از توقف میانه‌ای جلوگیری می‌کند.

استفاده از تایمر به شما کمک می‌کند تا مدیتیشن برای مدت زمان مشخصی ادامه پیدا کند، زیرا بسیاری از افراد در حالت مدیتیشن کنترل زمان را از دست می‌دهند. اما حتماً پس از مدیتیشن، خود را در یک زمان مناسب قرار دهید تا از آرامش و آگاهی بازگشت کنید و به تدریج برخی پرسش‌ها و اندیشه‌ها را بررسی کنید.

تمرکز روی تنفس

جدای از تقویت تمرکز بر تنفس، همچنین توصیه می‌شود که هنگام مدیتیشن به هدایت احساسات و وقوع افکار توجه کنید. اگر افکار به ذهنتان بیایند، آن‌ها را نادیده نگیرید یا تلاش نکنید آن‌ها را سرکوب کنید. به جای آن، به آرامی و بی‌اندازه آزاد بگذارید و آن‌ها را بررسی نکنید. فقط به آگاهی از آن‌ها تمرکز کنید بدون اینکه آن‌ها را ارزیابی یا جوابی برای آن‌ها بیابید.

هدف از مدیتیشن ذهن آگاه، باخبر شدن از تجربه‌های حال حاضر است، بدون داخل شدن در داستان‌ها یا تحلیل‌های ذهنی. بدین منظور، هنگام تمرکز بر تنفس، می‌توانید به احساسات و تجربه‌های خود توجه کنید، آن‌ها را بخوانید و اجازه دهید به سطح آگاهی شما برسند.

این به شما کمک می‌کند که به‌طور تدریجی با احساسات و تجربه‌های خود آشنا شوید و در آن‌ها حضوری آگاهانه داشته باشید.

استمرار و تمرین منظم در مدیتیشن ذهن

استمرار و تمرین منظم در مدیتیشن mindfulness امری بسیار حیاتی است. مدیتیشن یک فرایند طولانی‌مدت است و برای دستیابی به نتایج مطلوب نیاز به صبر و عملکرد مستمر دارد. از خودتان بخواهید هر روز زمانی را برای تمرین مدیتیشن اختصاص دهید و در صورتی که از این تصمیم منصرف شدید، خودتان را ملزم به انجام تمرین در روز بعد بدانید.

به خودتان اجازه دهید در مسیر مدیتیشن پیشرفت کنید و به تدریج تسلط کسب کنید. ممکن است در ابتدا سخت باشد و روزهایی وجود داشته باشد که به تمریناتتان عمل نکنید، اما همینطوری بمانید و فرصتی به خود بدهید تا دوباره شروع کنید.

هنگامی که در حال مدیتیشن هستید، متوجه فرایند تنفس خود باشید و به آرامی به نفس بکشید و تنفس خود را رها کنید. با تمرکز بر نفس خود، ذهنتان را از افکار پراکنده کنار بگذارید و به احساسات و تجربه‌های حاضر تمرکز کنید.

یادآوری خوبی است که در هنگام مدیتیشن، افکار را سرکوب نکنید، بلکه بر آگاهی از آنها تمرکز کنید و آنها را به آسانی تغییر دهید. بیان کردن آنها در یادداشت‌ها می‌تواند مفید باشد و سپس به تمرکز بر تنفس خود بازگردید.

تاثیر تمرین ذهن آگاه در مدیریت استرس

تاثیر تمرین ذهن آگاه در مدیریت استرس

ذهن آگاه (Mindfulness) واقعاً یک حالت درونی است که از تجربه ذهن در زمان حال نشأت می‌گیرد. در واقع، mindfulness به معنای قرار دادن ذهن خود در لحظه حال و اکنون است. این به معنای آگاهی اختیاری از واقعیتی است که در لحظه هستیم، بدون گرفتار شدن در افکار و تأملات درباره گذشته و آینده.

فردی که در حالت mindfulness قرار دارد، تلاش می‌کند تا افکار متنوعی که به طور مداوم درباره گذشته و آینده در ذهن ظاهر می‌شوند را از خود دور کند و به آن‌ها بی توجهی کند. این حالت mindfulness مشابه با مراقبه و تمرکز بر تنفس عمیق است و به ذهن کمک می‌کند تا در حقیقت واقعیت حاضر و زمان حال، آگاه باشد. به این ترتیب، ذهن می‌تواند محیط اطراف خود را با بیشترین شفافیت و آگاهی بیشتری تجزیه و تحلیل کند.

استفاده از mindfulness امروزه به عنوان یک ابزار موثر در تقویت نیروی ذهن و بهبود سلامت روانی شناخته می‌شود. ایجاد حالت mindfulness شبیه به انجام مراقبه و تمرین تنفس عمیق است که به ذهن کمک می‌کند تا درباره حقیقت حاضر و زمان حال آگاهی پیدا کند. به همین ترتیب، ذهن می‌تواند ارتباط بهتری با محیط اطراف خود برقرار کند و به شفافیت بیشتری دست یابد.

تاثیر بر استرس

تمرین mindfulness واقعاً می‌تواند در مدیریت استرس بسیار مؤثر باشد. این امر به دلیل این است که mindfulness موجب دور شدن از افکار استرس زا می‌شود. در واقع، ما روزانه با موقعیت‌های مختلفی که منابع استرس هستند، روبرو می‌شویم. آلودگی صوتی، آلودگی هوا، ترافیک، فشار نظام تحصیلی و … تنها چند مثال از عواملی هستند که ممکن است استرس را تشدید کنند.

بخش قابل توجهی از استرسی که روزانه تجربه می‌کنیم، ناشی از فکر کردن درباره گذشته یا تخیل درباره آینده است. یکی از علل تأثیرگذاری تمرین ذهن آگاهی در مدیریت استرس، بهبود تمرکز و توجه است. یکی از دلایل این اثر می‌تواند این باشد که mindfulness نیازمند تمرکز و توجه ویژه به لحظه حاضر است، که در نتیجه افکار و بی‌توجهی‌های مربوط به گذشته و آینده را کاهش می‌دهد.

اثرات کاهش استرس مبتنی بر mindfulness

تمرین mindfulness می‌تواند به برخی از کمک‌ها و اثرات کاهش استرس مبتنی بر mindfulness کمک کند. به عنوان مثال:

  • افزایش آگاهی از تمرکز بر حالت بدن و تجربه حسی: این به شما کمک می‌کند تا از افکار و استرس ذهنی فاصله بگیرید و به حس خاموش بودن و آرامش در لحظه حاضر تمرکز کنید.

  • شناخت و تحلیل مؤثرتر از افکار: با تمرین mindfulness، می‌توانید با تشخیص الگوهای فکری و افکار استرس زا، بهبودی در استرس را تجربه کنید و راه‌های سازنده‌تری برای مدیریت آن‌ها را بیابید.

  • افزایش قدرت تمرکز: mindfulness از طریق تمرینات بر روی تمرکز و تمرینات مدیتیشن، قدرت تمرکز را افزایش می‌دهد. این به شما کمک می‌کند تا در موقعیت‌های استرس زا بهتر و مؤثرتر عمل کنید.

  • افزایش آگاهی از خود و نیازها: mindfulness به شما امکان می‌دهد تا بیشتر با نیازها و آرزوهای خود آشنا شوید. با شناخت دقیق از خودتان، می‌توانید مسیری را برای رسیدن به تعادل و رضایت در زندگی ایجاد کنید و بدین ترتیب استرس را کاهش دهید.

  • بهبود کیفیت خواب: تمرین ذهن آگاه و مدیتیشن ممکن است به بهبود کیفیت خواب کمک کند. با کاهش استرس و آرامش ذهن، می‌توانید به راحتی بخوابید و خواب عمیق‌تری داشته باشید.

‎فواید ذهن آگاه

فواید ذهن آگاه

تمرین mindfulness به واقعیت پیوستن و به طور کامل در لحظه حاضر بودن می‌تواند بهبود بهزیستی و رضایت از زندگی را به همراه داشته باشد.

با افزایش مهارت mindfulness، شما قادر می‌شوید تا به طور کامل درگیر فعالیتی که در حال انجامش هستید شوید و افکارتان آشوب‌زده در هر سمتی پرتاب نشود. این برای شما امکان فراهم می‌کند تا بهترین کیفیت و بازدهی را در انجام کارها و فعالیت‌های خود تجربه کنید.

متمرکز ماندن در لحظه حاضر همچنین می‌تواند شما را به یک فرد خلاق‌تر تبدیل کند. با فراهم کردن زمینه‌ای برای mindfulness، می‌توانید به طور طبیعی و رشد کننده در فرآیند تفکر خود آگاهی بیشتری پیدا کنید و ایده‌های نو و خلاقانه‌تری برای حل مسائل پیدا کنید.

با انجام تمرینات مایندفولنس، قدرت و استعداد شما در مواجهه با رویدادهای ناگوار و استرس زا بهبود خواهد یافت. با تمرکز بر اینجا و الان، درک خواهید کرد که کمتر به نگرانی درباره آینده و پشیمانی‌های گذشته مشغول می‌شوید و کمتر با نگرانی درباره موفقیت و ارزش نفس دست‌وپنجه نرم می‌کنید. همچنین، این به شما امکان می‌دهد که رابطه عمیق‌تری با دیگران برقرار کنید.

استفاده از تمرینات مایندفولنس در روزمره‌تان می‌تواند به شما کمک کند تا بهره‌وری بیشتری از زمان و انرژی‌هایتان ببرید و لذت و رضایت بیشتری از زندگی داشته باشید. mindfulness و تکنیک‌های آن می‌توانند بهبود سلامت جسمی را تسهیل کنند. تحقیقات علمی نشان داده‌اند که استفاده از تکنیک‌های mindfulness در موارد زیر می‌تواند مؤثر باشد:

کاهش استرس

 برنامه‌های آموزش mindfulness مانند MBSR (آموزش بهداشت استرس مبتنی بر mindfulness) می‌توانند به کاهش سطوح استرس کمک کنند. با بهبود آگاهی از استرس و تمرکز بر لحظه حاضر، فشارهای روزمره را کاهش داده و آرامش را ارتقا می‌دهند.

درمان بیماری‌های قلبی

 مطالعات نشان داده است که تمرینات ذهن آگاه می‌توانند در بهبود و مدیریت بیماری‌های قلبی مؤثر باشند. با کاهش استرس و فشار خون، این تمرینات می‌توانند عوارض بیماری‌های قلبی را کاهش داده و به زندگی سالم و با کیفیت کمک کنند.

کاهش فشار خون

 مطالعات نشان داده است که تمرینات مدیتیشن و mindfulness می‌توانند به کاهش فشار خون کمک کنند. با خلق آرامش و مدیریت استرس، فشار خون را بالا نبرده و به حفظ سلامت قلب کمک می‌کنند.

 مدیریت درد مزمن

 mindfulness می‌تواند در مدیریت درد مزمن تأثیرگذار باشد. با افزایش آگاهی و تمرکز بر حس وجودی، می‌توانید به طور فعال با درد در ارتباط بوده و بهترین راه‌حل‌ها برای تسکین آن را پیدا کنید.

مقابله با بی‌خوابی

 تمرین mindfulness و مدیتیشن می‌تواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند. با کاهش استرس و آرامش ذهن، می‌توانید به راحتی به خواب بروید و خوابی عمیق و بهبود‌بخش داشته باشید.

بهبود عملکرد دستگاه گوارش

 تحقیقات نشان داده است که تمرینات mindfulness می‌تواند در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش مشکلاتی مانند سوء‌هاضمه و روده تحریک‌پذیر مؤثر باشد. با کاهش استرس و حفظ تعادل درونی، می‌توانید به بهبود و تغذیه بهتر بدن خود کمک کنید.

روش‌های درمان ذهن آگاه

‎ درمان mindfulness بر اساس مفهوم آگاهی هشیارانه بنا شده است، که به معنای به دست آوردن آگاهی بی‌حد از لحظه حاضر و تجربه‌های درونی‌مان است. این رویکرد در حالت سکولار و خارج از هر گونه روحانیت یا مذهبی متمرکز می‌باشد، و به تقویت توجه، حضور کامل در زمان حاضر و خودآگاهی کمک می‌کند.

درمان ذهن آگاه معاصر

 درمان mindfulness درمانی معاصر و مبتنی بر شواهد است که در کنار روش‌های دیگری مانند درمان مبتنی بر شناخت (CBT)، رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) و درمان پذیرش و تعهد (ACT) استفاده می‌شود.

‎رویکرد درمانی mindfulness هدفش این است که ما درک و آگاهی بیشتری از افکار، احساسات و رفتارهایمان داشته باشیم که مانع رشد و پیشرفت ما می‌شوند. با درک و آگاهی از این الگوها و تجربیات درونی خود، قادر خواهیم بود به آن‌ها باز شویم، زبان و نحوه پاسخ‌گویی خود را تغییر دهیم و راهبردهای سالمتر و مؤثرتری را انتخاب کنیم.

‎درمان ذهن آگاه به ما کمک می‌کند تا از پرداختن به گذشته یا نگرانی درباره آینده بهره‌وری کمتری داشته باشیم و به جای آن، به تمرکز بر لحظه حاضر بپردازیم. این رویکرد ما را در درک و پذیرش تجربه‌های فعلی و همچنین افزایش قدرت انتخاب و انعطاف‌پذیری کمک می‌کند.

روش درمانی دیالکتیکی رفتاری (DBT)

روش درمانی دیالکتیکی رفتاری (DBT) یک روش درمانی است که به افراد در شناسایی و تغییر الگوهای تفکر مخرب کمک می‌کند. این روش شامل همکاری با یک درمانگر آموزش‌دیده است، که فرد را در یادگیری مهارت‌های DBT همراهی می‌کند. علاوه بر این، افراد می‌توانند در گروه‌های کاری همکاری کنند که به آن‌ها فرصتی می‌دهد تا مهارت‌های جدیدی را که یاد گرفته‌اند، تمرین کنند.

‏DBT اصول تضاد را مدنظر قرار می‌دهد. به عنوان مثال، فرد یاد می‌گیرد که به جای تفکر سیاه و سفید، از تفکر “و” استفاده کند و تفکرهای آمیخته را قبول کند. روش DBT درباره ایجاد تعادل بین پذیرش و تغییر است؛ به این معنی که بهره‌برداری از ذهن آگاه، مهارت‌های ارتباطی، تحمل پریشانی و تنظیم هیجان مورد تأکید قرار می‌گیرد.

‏DBT به‌عنوان یک روش درمانی ابتدا برای درمان اختلال شخصیت مرزی توسعه یافته است، اما نشان داده شده است که نیز در درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، افرادی که خودشان را آسیب می‌رسانند و افکار خودکشی، مؤثر است.

بنابراین، DBT یک روش درمانی جامع است و تمرکز بر ارائه تعادل بین پذیرش و تغییر، تفکر آگاه، مهارت‌های ارتباطی، تحمل پریشانی و تنظیم هیجان دارد. با استفاده از این مهارت‌ها، افراد قادرند به بهبود روان‌شناختی و بهبود کیفیت زندگی خود برسند.

در DBT، تنظیم هیجان و عاطفی نیز به مراجعان کمک می‌کند تا احساسات خود را شناسایی کرده و به آن‌ها برچسب بزنند. این کار آسان نیست، به ویژه اگر مراجع در گذشته مجبور به سرکوب احساسات بوده باشند یا فقط قادر به بیان آن‌ها به شکل بی‌اندازه‌گیری بوده باشند.

تفاوت‌های ظریفی در بیان و تجربه عاطفی وجود دارد و DBT به مراجعان اجازه می‌دهد آن‌ها را تشخیص داده و مهارت‌های لازم برای تمرین و مدیریت آن‌ها را بیاموزند.

مشاور کده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات مشاوره روانشناسی

آخرین مقالات مشاوره روانشناسی

برای تماس با مشاور کلیک کنید!