ازدواج سفید

یکی از پدیده‌هایی که زیر پوست شهر در حال رواج پیدا کردن است موضوع مربوط به ازدواج سفید می‌شود. این نوع ازدواج تاریخچه‌ای نسبتا قدیمی دارد و به آمریکا و فرهنگ اروپایی باز می‌گردد. با این حال با گسترش تحولات فرهنگی و دلایل فرهنگی، اجتماعی یا اقتصادی این پدیده به شهرها و کشورهای زیادی گسترش پیدا کرد و ایران نیز این تحول فرهنگی را تجربه کرده است. این نوع از ازدواج برای ایرانیان به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست و معایب فراوانی دارد که در ادامه مقاله به توضیح کامل و جامعی در این باره خواهیم پرداخت.

ازدواج سفید چیست؟

ازدواج سفید

ازدواج به سبک سفید سبکی از ازدواج است که در آن زوجین، ازدواج خود را ثبت محضری نمی‌کنند. در این نوعی ازدواج زوجین هیج تعهد کتبی نسبت به یکدیگر ندارند. ازدواج سفید در حال حاضر در اروپا و غرب در حال گسترش است و جامعه شناسان این اتفاق را نوعی شوک فرهنگی می‌دانند. این نوع از ازدواج در فرهنگ ایرانی به هیچ عنوان قابل قبول نیست.

مقالات مرتبط : آشنایی قبل از ازدواج

مهم‌ترین معایب و نقص‌های ازدواج سفید چیست؟

بسیاری با شنیدن نام ازدواج سفید گمان می‌کنند که این نوع از ازدواج بسیار راحت و مناسب است با اینکه باید در نظر داشته باشید صدای دهل از دور زیبا است. در جامعه ایران این اتفاق به صورت زیرپوستی در حال ایجاد است به همین دلیل ما در این بخش از مقاله اطلاعاتی درباره معایب و نقص‌های ازدواج را بیان می‌کنیم.

نداشتن تعهد

نداشتن تعهد و عدم ثبت محضری به صورت کتبی یکی از دلایلی است که سبب ناپایداری این ازدواج می‌شود. بسیاری از افراد عقیده دارند که این ازدواج سبب شناخت بیشتر زوجین از یکدیگر می‌شود. بهتر است بدانید که چنین تصوری کاملا اشتباه است. طبق تحقیقات انجام شده درباره این موضوع 90 درصد ازدواج‌های سفید به ازدواج ختم نمی‌شود. در این نوع از ازدواج به دلیل اینکه تعهدی وجود ندارد زوجین به راحتی رابطه را تمام می‌کنند. از طرفی نداشتن تعهد سبب می‌شود تا زوجین نسبت به وظایفی که نسبت به یکدیگر دارند متعهد نبوده و از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند.

کمبود عاطفه

یکی دیگر از معضلاتی که به عنوان مهمترین معایب ازدواج سفید شناخته شده است بحث کمبود عاطفه است. این ازدواج می‌تواند به روحیات دختران و پسران آسیب برساند و به همین خاطر اکثر افرادی که پس از بلند مدت از این ازدواج با جدایی و تمام شدن رابطه خارج می‌شوند دچار کمبود  و افسردگی خواهند شد. هستند دختران و پسرانی که به دلیل داشتن نیازهای موقت و هیجانات بی‌ریشه این ازدواج مخرب را بسیار عالی و مناسب می‌دانند زیرا بعد از تمام شدن و ارضا شدن از رابطه خارج خاهند شد. از طرفی این نوع از ازدواج برای کسانی که دچار عرت نفس پایین یا کمبود احساسی هستند نیز بسیار مناسب است زیرا سبب رفع نیازها به صورت موقتی خواهد شد. در این میان فردی که آسیب بیشتری می‌بیند دختر یا پسری خواهد بود که در رابطه تنها رها می‌شود.

از دیگر مشکلات و معایب ازدواج سبک سفید می‌توان به موارد زیر نیز اشاره کرد.

  • ایجاد مشکلات خانوادگی و طرد شدن از سمت خانواده
  • خیانت
  • عدم وفاداری زوجین نسبت به یکدیگر
  • عدم دریافت هرگونه کمک از خانواده
  • ترویج فساد
  • افسردگی

عمر ازدواج سفید چقدر است؟

طبق تحقیقات و آمار موجود عمر ازدواج سفید در ایران میان زوجینی که بین 25 تا 30 سال دارند حدود یک تا سه سال است. علاوه بر این تحصیلات این قشر نیز معمولا کاردانی یا کارشناسی بوده و جزو اقشار آسیب دیده هستند.

آیا ازدواج سفید در ایران جرم است؟

ازدواج سفید در ایران

برای پاسخگویی به این سوال باید بگوییم که در حال حاضر قانونی که به طور صریح ازدواج سبک سفید را جرم تلقی کند وجود ندارد و به تصویب نرسیده است. با این حال این ازدواج در ایران مقبول نیست و از نظر جامعه بسیار وجهه اجتماعی بدی دارد به همین سبب اگر همسایه‌ای گزارش هم خانگی زن و یا مردی را بدون عقد رسمی دهد این موضوع می‌تواند تحت پیگرد قانونی قرار گیرد.

مجازات قانونی ازدواج سفید چیست؟

در نظام حقوقی کشور ما هرگونه هم خانگی و یا داشتن رابطه نامشروع جرم بوده و برای آن مجازات در نظر گرفته می‌شود. این سبک از ازدواج که در فرهنگ غرب و اروپا رواج داشته در آن‌جا جرم تلقی نمی‌شود اما در کشور ما جرم بوده و برای آن مجازات حد یا تعزیر در نظر گرفته می‌شود. در صورتی که دو زوج بایکدیگر هم خانه بوده و جرم زنا برای هر دو اثبات شود مجازات آن‌ها 99 ضربه شلاق خواهد بود. در صورتی که یکی از زوجین متاهل نیز باشد شامل مجازات محصنه شده و به دو طریق سنگسار و یا حد تازیانه مجازات می‌شود.

وضعیت فرزندان در ازدواج سفید

در صورتی که دو زوج بایکدیگر بدون عقد شرعی زندگی کنند احتمال به دنیا آمدن فرزند وجود دارد. از آنجایی که میان زوجین عقد رسمی صورت نگرفته است پس فرزند آن‌ها نامشروع شناخته شده و از بعضی حقوق بی‌بهره خواهد بود. برای مثال فرزند نامشروع یکی از طبیعی‌ترین حقوق خود را که وراثت است از دست خواهد داد هرچند که در شناسنامه خود نام پدر واقعی‌اش را خواهد گرفت.

آمارهای قابل توجه در خصوص ازدواج سفید

در این بخش از مقاله نگاهی به آمارهای موجود درباره ازدواج سفید خواهیم انداخت. با توجه به پژوهشی که از طرف عده‌ای محقق بر روی 213 زوج انجام شد نتیجه بر این بود که عمر ازدواج سبک سفید در ایران 1 تا 3 سال است و در این میان 45 درصد از اشخاصی که مورد آزمایش قرار گرفتند بین 25 تا 30 ساله بوده‌اند. 62 درصد از این افراد در مقطع کاردانی و کارشناسی و در این میان تنها 23 درصد دارای تحصیلات تکمیلی بوده‌اند. با در نظر گرفتن این آمار می‌توان تا حدودی دریافت که سطح تحصیلات و بلوغ عقلی می‌تواند بر این تصمیم تاثیرگذار باشد.

دلایل گسترش ازدواج سفید در ایران

مجازات قانونی ازدواج سفید

با توجه به اینکه فرهنگ ایرانی توانایی هضم این پدیده را ندارد و از سوی اجتماع نیز به عنوان رفتاری ناپسند شناخته می‌شود پس شاید برای شما این سوال به وجود بیاید که دلیل گسترش این ازدواج در ایران چیست؟ برای دریافت پاسخ ادامه این مقاله را از دست ندهید.

مشکلات اقتصادی

یکی از موضوعاتی که سبب می‌شود تا افراد به سمت این ازدواج روی بیاورند بحث مشکلات اقتصادی است. با توجه به بالا رفتن هزینه‌های ازدواج و ناتوانی خانواده‌ها برای تهیه مسکن و یا جهیزیه هستند زوج‌هایی که ترجیح می‌دهند تا با ازدواج سبک سفید از زیر بار این مسئولیت‌ها نجات پیدا کنند مشکلات اقتصادی تاثیر زیادی بر ایجاد ازدواج سفید می‌گذارد به همین دلیل هر اندازه که خانواده‌ها زوجین را حمایت کرده و درک دو طرفه وجود داشته باشد از گسترش این پدیده جلوگیری خواهد شد.

بالا رفتن سن ازدواج

افزایش سن ازدواج به موضوعات زیادی مرتبط می‌شود. دلایل فرهنگی، اجتماعی، خانوادگی و نوع رابطه همگی در این اتفاق دخیل هستند. بعضی از دختران و یا پسران به دلیل داشتن انتظارات نامعقول نمی‌توانند همسر آینده خود را انتخاب کنند به همین خاطر به امید اینکه می‌توانند یک روز همسر خود را پیدا کنند ناگهان به خودشان می‌آیند و متوجه می‌شوند که سنشان بالا رفته است. در نتیجه این سختگیری‌ها و انتظارات نامعقول در نهایت تصمیم می‌گیرند که دیگر ازدواج نکنند و از طریق هم خانگی با پارتنرشان نیازهای خود را براورده سازند.

ترس از طلاق گرفتن

دسته دیگر از زوج‌ها هستند که از ازدواج کردن می‌ترسند و وقتی دلیل ترشان را از انها می‌پرسید می‌گویند که نمی‌خواهند حتی یک درصد در معرض طلاق قرار بگیرند. دختران به دلیل اینکه شناسنامه آن‌ها روزی مهر طلاق نخورد و یا اینکه پسران مجبور به پرداخت مهریه نشوند به سراغ ازدواج سفید می‌روند زیرا در این ازدواج هیچ تعهد و مسئولیتی به صورت کتبی مطرح نیست.

امتحان کردن همسر آینده

بعضی از زوجین اعتقاد دارند که قبل از ازدواج بهتر است یک مدت را با هم زندگی کنند. این زوج‌ها عقیده دارند که تا با یکدیگر زندگی نکنند نمی‌توانند احساسات یکدیگر را درک کرده و هم را بشناسند. بهتر است بدانید که چنین تصوری کاملا اشتباه است زیرا همانطور که اشاره کردیم بیشتر زوجینی که قبل ازدواج با یکدیگر زندگی کرده‌اند از هم جدا می‌شوند. به همین دلیل اگر رابطه سالمی دارید این رابطه را چنین تفکرات اشتباهی از بین نبرید.

عدم علاقه به ازدواج کردن یا تشکیل خانواده

زوجینی نیز هستند که به صورت کلی علاقه‌ای به ازدواج ندارند و نمی‌خواهند خانواده‌ای داشته باشند. به همین دلیل ترجیه می‌دهند تا به صورت مسالمت آمیز با شخص مورد نظر خود زندگی کنند.

ترس از مسئولیت‌ها

موضوع دیگری که سبب می‌شود تا زوجین به سمت این مدل ازدواج کشیده شوند به این خاطر است که ازدواج رسمی که در آن عقد نکاح صورت می‌گیرد سبب می‌شود تا زوجین نسبت به یکدیگر مسئولیت داشته باشند. در یک ازدواج سالم زوجین به وظایف خود به صورت کامل رسیدگی می‌کنند و با یکدیگر تعامل دارند. بعضی از زوج‌ها نیز از ازدواج کردن به دلیل مسئولیت‌ها دوری می‌کنند. چنین افرادی ممکن است به دلیل نرسیدن به سن بلوغ و یا ترس از طلاق از ازدواج کردن فرار کنند. چنین افرادی معمولا زمانی که تصمیم به ازدواج می‌گیرند سن بالایی دارند و سخت پسندتر می‌شوند.

تاریخچه ازدواج سفید از کجا و در چه زمانی نشات گرفته است؟

تاریخچه ازدواج سفید به جنبش آزادی زن باز می‌گردد که برای اولین بار در ایالت متحده آمریکا اجرا شد. هدف این جنبش ایجاد یک شرایط عادلانه میان زن و مرد است که در نتیجه منجر به یک انقلاب جنسی شد. در نهایت ازدواج به سبک سفید به صورت هم خانگی در ابتدا اجرا شد یعنی صرفا با یکدیگر زندگی می‌کردند اما پس از تحول شرایط اجتماعی و فرهنگی در ایالت آمریکا در نهایت این سبک از ازدواج میان زوجین رواج پیدا کرده و در آن زوجین با یکدیگر رابطه عاطفی نیز برقرار کردند.

ازدواج سفید در فرهنگ ایران

ازدواج به سبک سفید همانطور که گفته شد از فرهنگ غربی و اروپایی نشات می‌گیرد. چنین سبکی از ازدواج در بین ایرانیان به هیچ عنوان پذیرفته نیست. فرهنگ ایرانی بسیار غنی و ریشه‌دار است و در بین آموزه‌های ایرانیان دین و اعتقاد به اصول مذهبی بسیار پر رنگ است. به همین خاطر ایرانیان به روابط مشروع به هیچ عنوان بها نمی‌دهند و آن را به رسمیت نمی‌شناسند. با این حال با توجه به تحولات فرهنگی که در حال رخ دادن است و با توجه به دلایلی که اشاره کردیم این موضوع در حال اتفاق افتادن است با این حال نظارت والدین و گسترش اطلاعات درباره معایب این ازدواج می‌تواند جهت جلوگیری این اتفاق موثر واقع شود.

مقایسه ازدواج سفید در ایران و اروپا

برای مقایسه این ازدواج در ایران و اروپا باید به معنی این ازدواج در این کشورها بپردازیم. در گذشته هر خانم و آقایی که با یکدیگر زندگی می‌کردند و با هم رابطه جنسی نداشتند به این معنی بود که ازدواج سبک سفید داشته‌اند. در حال حاضر در کشورهای اروپایی همچنان هستند افرادی که بدون رابطه جنسی با یکدیگر زندگی می‌کنند. این نوع از هم خانگی هنوز هم در بسیاری از شهرها و کشورهای اروپا و آمریکا نیز در جریان است. با این حال این موضوع در ایران اینگونه نیست. ازدواج سفید در ایران به معنیا هم خانگی با داشت رابطه جنسی معنا می‌شود. دو زوجی که با یکدیگر در یک خانه زندگی می‌کنند تمام نیازهای جنسی و عاطفی یکدیگر را براورده کرده اما هیچگونه تعهد و مسئولیتی در قبال یکدیگر ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات مشاوره روانشناسی

آخرین مقالات مشاوره روانشناسی

برای تماس با مشاور کلیک کنید