تاریخ آخرین بروز رسانی اطلاعات شوهر وابسته به خانواده: مهر ماه 1403
اگر فرصت خواندن متن را ندارید، حتما به فایل صوتی زیر گوش دهید:
یکی از موضوعاتی که ممکن است در زندگی زناشویی دردسر ساز شود دارا بودن شوهر وابسته به خانواده یا همان شوهر بچه ننه است. مردهایی که به خانواده خود وابستگی دارند از جهات مختلفی ممکن است که نتوانند وابستگی خود را کنترل کنند و همین موضوع سبب خواهد شد که زندگی زناشویی آنها به مخاطره بیفتد.
ما در مرکز مشاوره طلاق و این مقاله سعی داریم با پرداختن به موضوع شوهر وابسته به خانواده راهکارهایی جهت کم کردن این وابستگی ارائه دهیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
نشانه های مرد وابسته به خانواده ( نشانه های شوهر بچه ننه )
یک مرد وابسته به خانواده شخصی است که به شدت به خانواده خود علاقهمند است و به دلیل وابستگی زیاد به خانواده، گاهی اوقات نمیتواند به درستی به جنبههای دیگر زندگی مانند کار، رابطه عاطفی و دوستیهای خود توجه کافی داشته باشد. برخی از نشانههایی که یک شوهر وابسته به خانواده دارد عبارتند از:
- اطاعت کردن از نظرات و توصیههای خانواده و اعمال آن بر زندگی زناشویی شخصی
- تاثیر پذیری زیاد از قضاوتهای خانوادگی بر روی تصمیمات شخصی
- انجام کارهایی که خانواده از آنها انتظار دارد حتی اگر باور شخصی او با آنها متفاوت باشد.
- احساس عدم توانایی در برقراری روابط عاطفی با افراد خارج از خانواده
- در اولویت قرار دادن نیازهای خانواده مقابل نیازهای شخصی خود
- داشتن ارتباط نزدیک و افراطی با اعضای خانواده به جای دوستان و آشنایان خارج از خانواده
- حمایت بیش از حد از اعضای خانواده به طوری که زمان، پول و منابع شخصی خود را برای آنها صرف میکند.
- انجام وظایف خانوادگی بیش از حد معمول که ممکن است حتی به عنوان مسئولیتهای شخصی در نظر گرفته نشود.
- نداشتن انگیزههای شخصی به خاطر درگیری روزانه با مشکلات و نیازهای خانوادگی
مطالب مرتبط : اضطراب جدایی در بزرگسالان
آسیبهای وابسته بودن مرد به خانواده و مادرش
وابستگی مرد به خانواده میتواند برای خود مرد و برای خانوادهاش منفعل، زیانبار و حتی مخرب باشد. برخی از آسیبهای احتمالی که ممکن است برای شوهر وابسته به خانواده ایجاد شود عبارتند از:
👈 از دست دادن هویت شخصی
به خاطر وابستگی بیش از حد به خانواده، ممکن است شخص، هویت و شخصیت شخصی خود را از دست دهد و تبدیل به شخصیتی بیهویت و بیاعتماد به نفس شود.
👈 کاهش پایداری روابط
وابستگی بیش از حد به خانواده میتواند روابط عاطفی را به خطر بیاندازد و در برخی موارد ممکن است باعث کاهش اعتماد و کاهش پایداری روابط فردی شود. علاوه بر این هنگامی که شما به نیازهای خانواده خود بیشتر از همسرتان بها دهید به مرور زمان باعث سردی و در نهایت طلاق عاطفی خواهید شد.
👈 بروز تنش در خانواده
برای برخی افراد، وابستگی به خانواده ممکن است باعث بروز تنشها و نزاعها در خانواده شود؛ به همین دلیل باید مراقب بود تا این وابستگی باعث تضعیف ارتباطات خانوادگی با همسر نشود.
👈 کاهش استقلال مالی
وابستگی به خانواده ممکن است باعث کاهش استقلالی مالی شخص شود و به این صورت مرد بیشتر مشکلات مالی را نمیتواند خودش حل کند و وابسته به کمک مالی خانواده خود خواهد بود.
اگرچه خانواده یکی از مهمترین شاخصهای پایهای ارتباطات انسانی است، اما وابستگی بیش از حد به خانواده ممکن است برای هر دو طرف به شکلی غیرمنفعت دار بوده و در نتیجه منجر به ایجاد مشکلات روانی، اجتماعی و حتی اقتصادی شود.
پیشنهاد ما به شما : نشانه های مادر شوهر حسود
در هر صورت شوهر وابسته به خانواده ( شوهر بچه ننه ) باید این وابستگی را با کمک همسر خود کاهش دهد تا درگیر مشکلات جدیتری نشود. این وابستگی ممکن است باعث بروز مشکلاتی در رابطه زوجین و همچنین کنترل مادر بر فرزند بزرگسال شود که نتیجه آن کاهش استقلال زوجین است.
علاوه بر این، وابستگی در مردان باعث میشود تا در بسیاری از موارد بدون توجه به نیازها و خواستههای همسرشان عمل کنند و این امر میتواند باعث بروز بحرانهای فردی و ارتباطی شود.
در شرایط ناگوارتر، ممکن است وابستگی همسر با جدایی و طلاق همراه باشد. در نتیجه، برای داشتن یک رابطه زناشویی سالم و پایدار، باید وابستگی پسر به مادر و البته دختر به خانواده خود را به حد کافی کاهش و استقلال فردی را افزایش داد.
راه های کم کردن وابستگی شوهر به خانواده و مادرش
وابستگی شوهر به خانواده و مادرش میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، به هر حال برای کاهش این وابستگی میتوانید به راهکارهای زیر توجه کنید:
👈 بحث و گفتگو
با شوهر خود صحبت کرده و بیان کنید که برای زندگی مشترکتان به یکدیگر وابسته هستید و هر زمان که فرصت داشتید برای خانواده و مادرش وقت خواهید گذاشت. به شوهرتان یادآوری کنید که شروع زندگی مشترک شما دوران جدیدی است و شما به دنبال ساختن خانواده فردی خود هستید.
👈 تعیین مرزها
برای شوهر وابسته به خانواده، مرزبندی کنید. اگر از همان ابتدا یعنی قبل از ازدواج، بتوانید وجود وابستگی در هسرتان را کشف کنید و به دنبال آن برای رابطه خود مرزبندی مشخص کرده و به خواستههای یکدیگر احترام بگذارید، میتوانید وابستگی همسرتان را به خانوادهاش به مرور کمتر و کمرنگتر کنید.
اعمال مرزبندی به معنای ایجاد محدودیت نیست و سعی کنید این مورد را برای همسرتان به خوبی توضیح دهید. ایجاد مرزبندی یعنی مشخص کردن دایره ارتباطات به صورتی که هر دو زوج به آن پایبند باشند و صرفا برای یک نفر نباشد.
پیشنهاد میکنیم مقاله کامل طلاق به دلیل دخالت خانواده شوهر را هم مطالعه کنید.
👈 مراجعه به مشاور
چنانچه در حالی که به دنبال کاهش وابستگی شوهر به خانواده و مادرش هستید با مشکلات بزرگی روبرو شدید، میتوانید به مشاور روابط خانوادگی مراجعه کنید تا در مورد راهکارهای دیگر برای کاهش این وابستگی صحبت کنید. گاهی دلیل وابستگی شوهر به خانواده، به دلیل ایجاد دلبستگی ناایمن در دوران کودکی است.
به گفته بالبی، که یکی از نظریه پردازان سبک دلبستگی است اگر در دوران کودکی ارتباط مادر و کودک به شکل سازنده ایجاد نشود میتواند مشکلاتی در زمینه وابستگی افراطی و عدم رشد استقلال کودک ایجاد کند.
وابستگی یک فرد به مادرش ممکن است به علت علاقهمندی شدید به او، مشکلات روحی یا رفتاری ، اعتماد به نفس کم و بسیاری دلایل دیگر باشد. در هر صورت، برای کم کردن این وابستگی چند نکته را در ادامه میتوان مدنظر قرار داد:
👈 تلاش برای برقراری ارتباط موثر با شوهر
بعضی از زنان برای متقاعد کردن همسر خود و کمک به او برای کاشتن از وابستگیاش راه جنگ و دعوا را انتخاب میکنند. چنین کاری به هیچ عنوان خوب و پسندیده نیست زیرا نه تنها باعث حل مسئله نمیشود بلکه شوهرتان را خیلی بیشتر ترغیب به لجبازی کردهاید. سعی کنید برای حل این مسئله ابتدا ارتباطی سازنده و در نهایت احترام با همسر خود و خانوادهاش داشته باشید.
👈 تشویق به استقلال در تصمیم گیری
یکی از راههای کم کردن وابستگی شوهر به خانواده این است که در ابتدا حمایتگر خوبی برای همسرتان باشید و سعی کنید تا اعتماد به نفس او را برای انجام کارها و تصمیمگیریهایش ارتقا دهید.
گاهی دلیل این وابستگی این است که شما با رفتار خود مدام عزت نفس همسرتان را پایین آوردهاید و او برای دریافت محبت و تایید به سمت خانواده و پایگاه امن روانی خود، یعنی مادرش برود. به همین خاطر بالا بردن عزت نفس او و کمک کردن به بالا بردن اعتماد به نفس در همسرتان باعث خواهد شد که به سمت شما بازگردد.
👈 ارائه پشتیبانی و قبول کمک همسر
هر دو زوج باید به یکدیگر کمک کنند و باید این نیاز به کمک را برای یکدیگر مطرح کنند. به شوهر خود اجازه دهید که به شما در مواقعی که لازم است برای کمک خواستن رجوع کند و تعارفات را کنار بگذارد.
هنگامی که میان شما رابطهای سازنده و شفاف وجود داشته باشد همسرتان دیگر برای دریافت کمک یا حمایت به سمت خانواده خود نمیرود و در نتیجه وابستگی به مرور زمان کمتر خواهد شد.
این مطلب هم میتواند مفید باشد : ازدواج با مرد بچه دار
با شوهر وابسته به خانواده چطور رفتار کنیم؟
با شوهر وابسته به خانواده ، باید با صبر و درک بسیار رفتار کرد. در این موارد، بهتر است با او به صورت صریح و با احترام در مورد احساسات و نیازهای خود صحبت کنید و به او نشان دهید که احترام شما به خانوادهاش فراتر از همه چیز است، اما برای بهبود ارتباط شما با او، نیاز به حفظ حریم شخصی و ایجاد مرزهایی بین خانوادهاش و خانواده شما وجود دارد.
همچنین بهتر است با او در مورد اینکه چگونه میتوانید با همکاری و تعاون در این مورد به یک توافق برسید، صحبت کنید. در کل، با توجه به شرایط خاص خود، بهتر است راهحلهای مناسب را پیدا کنید تا روابط خود با شوهرتان را بهبود بخشید.
تعامل با شوهر وابسته به مادرش ممکن است برای شما چالش برانگیز و سخت باشد. با این حال، میتوانید با انجام برخی از کارهای زیر به شوهر خود کمک کنید تا با کم کردن وابستگی خود به خانواده، به یک رابطه سالم و تعادلدار دست پیدا کند:
👈 مشاوره
بهترین راه برای مدیریت این نوع رفتار، مراجعه به یک مشاور خانواده است. با مشاور خانواده کمک میتوانید راه حلهایی را برای مدیریت رفتار شوهرتان پیدا کنید.
👈 با شوهر وابسته به خانواده چطور رفتار کنیم : تایید ارتباطات خانوادگی
به شوهرتان بگویید که ارتباطات خانواده مهم و لازم است، اما باز هم باید این تعامل دارای مرزبندی باشد و نباید به صورت افراطی در جهت خدمت رسانی به خانواده تلاش کرد.
تمام این موارد گفته شده باید در نهایت احترام و گفتگوی سازنده ایجاد شود. در بعضی از مواقع وجود مشکلات شخصیتی یا گرههای موجود در دوران کودکی که بسیار آسیبزننده هستند از عوامل ایجاد وابستگی در فرد میباشند؛ به همین دلیل سعی نکنید تا با سوگیریهای شخصی و یا درگیر شدن با خانواده همسر خود در راستای افزایش مشکلات گام بردارید.
طرز برخورد با شوهر وابسته به خانواده
برخورد با شوهر وابسته به خانواده می تواند چالش برانگیز باشد، به خصوص اگر بر روابط یا تصمیمات شما به عنوان یک زوج تأثیر بگذارد. در ادامه چند رویکرد عملی برای کمک به مدیریت وابستگی در همسرتان ارائه خواهد شد.
1. از عصبانیت و پرخاشگری دوری کنید.
هنگامی که متوجه وابستگی بسیار زیاد در همسر خود شدید سعی نکنید این مسئله را با زبان تند و عصبانیت به او انتقال دهید گاهی ممکن است که یکی از زوجین به دلایل مختلفی مانند وابستگی یا سبکهای مختلف فرهنگی به خانواده بسیار وابسته باشد. سعی کنید این مسئله را به ارامی به پارتنر خود منتقل کنید و او را با مشکلاتی که در رابطه ایجاد کرده است اشنا نمایید.
2. بین خانواده خود و او مرز بگذارید.
به آرامی اما قاطعانه محدودیت هایی را برای مشارکت خانواده اش در تصمیمات یا جنبه های خاصی از زندگی خود بگذارید. به عنوان مثال، تصمیمات مالی، تعطیلات یا مسائل عاطفی رابطه می تواند فضاهایی برای شما دو نفر باشد و دخالت دیگران در این بین میتواند مشکلات اساسی ایجاد نماید.
3. او را برای مستقل شدن تشویق کنید.
به شوهر وابسته به خانواده خود کمک کنید تا ارزش مستقل بودن را با تشویق شما در تصمیم گیری بدون اینکه همیشه به دنبال نظرات خانواده باشد، متوجه شود. برای تعیین اهداف مشترک در زندگی زناشویی، مانند پس انداز برای خرید خانه یا حتی تربیت فرزندان، با یکدیگر مشورت کنید و تا جای امکان خانواده را دخالت ندهید.
4. با خانواده او سعی در برقراری ارتباط دوستانه داشته باشید.
به جای ایجاد درگیر شدن با خانواده اش، سعی کنید روابط سالم را میان خود و خانواده اش تقویت کنید. این مسئله می تواند باعث شود که او راحت تر وابستگی خود را متعادل کند و در عین حال هماهنگی با شما را حفظ نماید.
خانواده همیشه نقش مهمی در زندگی او دارند و احترام به این مسئله در شما میتواند تمایل بیشتری برای رفع نیازهایتان برای استقلال ایجاد نماید. داشتن رابطه مثبت با خانواده همسرتان علاوه بر اینکه باعث ایجاد امنیت روانی در ذهن همسرتان میشود علاوه بر این سبب بهبود رابطه تان نیز خواهد شد.
6. صبور باشید
اگر وابستگی شوهرتان به خانوادهاش طولانیمدت بوده است، ممکن است مدتی طول بکشد تا او با ایجاد شرایط جدید مثل استقلال سازگار شود. برای حل این مسائل با هم صبور باشید. صبوری و درک متقابل اجازه می دهد تا ازدواج شکوفا و در عین حال ارتباطات خانوادگی بهبود یابد.
ایجاد روابط سالم هم با خانواده و هم با همسر امکان پذیر است، اما این مسئله مستلزم تلاش دو طرف، درک و سازش زوجین است. برای شوهرتان، بسیار مهم است که بداند در حالی که پیوندهای خانوادگی دارد، ازدواج او رابطه اصلی اوست.
در موضوع شوهر وابسته به خانواده توجه کنید که همسرتان باید مایل باشد که نقش خود را به عنوان یک شریک مستقل، بپذیرد که بتواند با همسرش تصمیم بگیرد و نیازهای او را به طور مساوی برطرف نماید. برای همسر، صبر و همدلی کلیدی مهم است، زیرا شکستن چرخه وابستگی خانواده ممکن است زمان ببرد.
در نهایت، یک ازدواج موفق مستلزم ایجاد یک زندگی مشترک است که در آن هر دو طرف احساس کنند شنیده می شوند، ارزش دارند و مورد احترام هستند.
با پرداختن به وابستگی خانواده و همکاری با یکدیگر برای ایجاد پایه ای قوی از اعتماد و ارتباطات، زوج ها می توانند از این چالش عبور کرده و یک رابطه هماهنگ و رضایت بخش ایجاد کنند. در بسیاری از فرهنگ ها و روابط، خانواده نقش اصلی را در شکل دادن به ارزش ها، تصمیم گیری ها و پیوندهای اجتماعی در موضوع شوهر وابسته به خانواده ایفا می کند.
با این حال، زمانی که شوهر بیش از حد به خانواده خود وابسته است، این پویایی می تواند ازدواج او را تحت فشار قرار دهد و چالش هایی را برای هر دو طرف ایجاد کند. وابستگی خانواده شوهر ممکن است به طرق مختلف ظاهر شود، از دخالت مکرر در تصمیم گیری تا اتکای عاطفی یا مالی. درک و پرداختن به این موضوع مستلزم همدلی، ارتباط مثبت و ایجاد مرزهای سالم است.
تاثیر بر ازدواج
یکی از رایج ترین زمینه هایی که در موضوع شوهر وابسته به خانواده می تواند مشکل ساز شود، تصمیم گیری است. خواه مسائل مالی، جابجایی شغلی یا حتی نحوه تربیت فرزندان باشد، شوهری که دائماً به دنبال نظر خانواده خود است ممکن است به طور ناخواسته نظرات شریک زندگی خود را نادیده بگیرد.
این مسئله میتواند باعث شود که همسر احساس کند در حاشیه زندگی مشترک است و نیازها و افکارش در جایگاهی عقبنشینی از نیازها و افکار همسرش قرار بگیرد. روابط زناشویی بر اساس احترام متقابل، اعتماد و صمیمیت رشد می کند. وقتی شوهر بیش از حد به خانواده خود وابسته است، می تواند خطوط حریم خصوصی را رد کند.
مسائل شخصی، که باید محدود به زوج باشد، میتواند تحت تأثیر خانواده شوهر قرار گیرد و اعتماد را از بین ببرد و فاصله عاطفی ایجاد کند. علاوه بر این زن در موضوع شوهر وابسته به خانواده احساس خواهد کرد که نه تنها با شوهرش بلکه با کل خانواده او در حال زندگی زناشویی است.
وابستگی خانواده فقط عاطفی نیست و همچنین می تواند مالی نیز باشد. در مواردی که شوهر به طور مرتب از خانواده خود حمایت مالی می کند یا از آنها مشاوره مالی می خواهد، باعث ایجاد تنش در ازدواج می شود. ممکن است اولویتهای مالی زوجین با هم هماهنگ نباشد که همین امر منجر به اختلاف بر سر مخارج، پسانداز و برنامهریزی بلندمدت شود.